sgi new england


Location: Brookline, MA

Scope:  Full Renovation

Status: completed

Size: 37,300 SF

Landscape Architect: Halvorson Design Partnership

An existing art institute in Brookline, MA, this building is proposed to be the new Boston cultural enter for the religious institution of Soka Gakkai International. The proposal includes the assessment and renovation of an existing facility which will house office space, conference rooms, meditation rooms, and an outdoor landscaping element. Located along a highly trafficked street, an intervention of a wood wall and screening system transform the existing facade into an interactive and dynamic street-front landmark. A pallet of light tones, painted brick, and articulated greenery create an accepting atmosphere that reflects the ideals of and identity of SGI. The motif of wood and light carries through the entry and into a re-invented atrium space where an articulation of skylights work into a double height space highlighting a connection to the main worship space and additional program beyond.


Site Plan

Site Plan

 

HONORS

2017 AIA New England Design Excellence Award - Merit Award

2017 PRISM Award - Best Remodel / Restoration (over $1 Million)

2017 Faith and Form Award - The Interfaith Journal on Religion, Art, and Architecture  

2017 American Architecture Award - The Chicago Athenaeum

2016 international Design Award - Renovation, Silver

Return to Work Page